Båten är lastad med kvalitetsviner

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Baltic Princess en söndagsmorgon klockan nio. Fartyget färdas stadigt mot Mariehamn och Jukka Kajakoski, som är säljare på båten, har lovat att visa oss vinsortimentet i Tax Free Shop ur en vinexperts synvinkel. 

Jukka har till uppgift att sammanställa tre olika gåvopaket med ett rödvin, ett vitt vin och ett mousserande vin. Det första paketet har temat Det allra bästa. Det andra heter Bästa förhållande pris-kvalitet. Det tredje paketet har det avvikande temat Variation förnöjer.

Då sätter vi igång.

Det allra bästa – oavsett pris

Tignanello 2015 (64,90 €). Jukka Kajakoski väljer kultvinet Tignanello som butikens godaste rödvin, ett vin som av de italienska vinmyndigheterna klassas som ett bordsvin och av producenten som "supertoscanskt".

– Förutom sangiovese, som ingår i den toscanska vintraditionen, har man även använt druvorna Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc. Därav klassificeringen som bordsvin, som i det här fallet inte säger någonting om vinets kvalitet, upplyser Kajakoski om och fortsätter:

”Det blott treåriga vinet har aromer av bland annat plommon, lakrits och örter, och det kan lagras i minst fem, eller så länge som 20 år."

– Det blott treåriga vinet har aromer av bland annat plommon, lakrits och örter, och det kan lagras i minst fem, eller så länge som 20 år. Därför kan man dricka det med exempelvis rosmarinkryddad lamminnerfilé år 2030.
​​​​​​​
Chablis-Vaudésir Grand Cru 2009 (44,90 €). Jukka Kajakoski utser en flaska Morin Pere & Fils chablis till husets bästa vita vin. 

– Det här praktexemplet från Chablisregionen skulle jag avnjuta till exempelvis Sole Meunière. Vinet, som är gjort på den traditionella Chardonnay-druvan, är friskt, smörigt och citrusaktigt och passar utmärkt att dricka till den klassiska fiskrätten med sjötunga stekt i smör med citron. Det går även bra med inhemsk flundra, tipsar Kajakoski.

Feuillatte Palmes d'Or vintage 2006 (89 €). Om man väljer det bästa mousserande vinet utan att titta på priset hamnar man oftast i champagnehyllan. Så även den här gången, för Kajakoskis blick går först både till Dom Perignon på övre hyllan och till Krüg-flaskan bredvid, som är butikens dyraste vin.

Valet faller dock på en Palmes d'Or-champagne från år 2006 som kostar under tusenlappen. Vad är speciellt med den?

– För det första är det trevligt att de här alltid är av en viss årgång och inga blandningar. Det gör det mer intressant att smaka på den. Dessutom var 2006 ett mycket bra år i Champagne, säger Kajakoski för att motivera sitt val och fortsätter:

– Den här champagnen kan både smaka rostat och fruktigt på en gång, vilket är något av ett undantag. Oftast smakar det antingen eller, men more is more i den här champagnen.

Bästa förhållande pris-kvalitet

”Det här ekologiska vinet från Puglia i Italien är ett riktigt fynd", säger Kajakoski

Hipster Negroamaro 2017 (8,50 €). När vi övergår till vinfynden för prismedvetna tar Jukka Kajakoski shoppingsällskapet tveklöst till Hipster. Det är tur, för den trista etiketten på rödvinsflaskan skulle ha kunnat hindra oss från att köpa den.

​​​​​​​– Det här ekologiska vinet från Puglia i Italien är ett riktigt fynd, säger Kajakoski och fortsätter:

– Vinet, som är gjort på Negroamaro-druvan, har en mycket mjuk smak. Den här kan man servera till exempelvis grillade hamburgare och tack vare det låga priset kan man bjuda på det till fler på fest.

San Giovanni Della Sala 2017 (14,90 €). Jukka Kajakoski tar fram ett vin som har en blandning av fyra druvsorter från italienska Orvieto som det mest prisvärda vita vinet. Druvorna i vinet som producerats av Antinori är Grechetto, Procanico, Pinot Bianco och Viognier, och slutprodukten har en smak som enligt Kajakoski är mycket ren och fruktig.

– Det här inte helt knastertorra vita vinet passar perfekt till skaldjursrisotto. 

The Boss Prosecco Millesimato Extra Dry 2017 (10,90 €). Båtens bästa förmånliga mousserande vin kommer från samma tillverkare som ovan nämnda Hipster. Även om Ferro 13 verkar specialiserade på riktigt klumpiga produktnamn är det tydligt att vinhuset behärskar vinproduktionens konst.

– Boss är ett utmärkt brunchvin, som tack vare att det är halvtorrt passar bra både till salt och sött, säger Kajakoski.

Något speciellt för dem som vill ha variation

”Själv skulle jag avnjuta den här med riktigt kraftig grillmat. Men kanske först efter några år – den här kan man lagra i 15 år till.”

Chateau Musar Gaston Hochar Red 2006 (29,90 €). När Jukka Kajakoski visar det här vinet börjar hans ögon att glöda:

– Gaston Hochar är en välkänd fransk vinguru bland vinkännare, som etablerade en vingård i Libanon år 1930. Kombinationen av fransk vinmakarkonst med jordmånen i Bekaa-dalen, klimatet och de lokala druvsorterna har gett viner som är något alldeles unikt.  

 Hochars Cinsault-Carignan-Cabernet Sauvingon-vin har toner av bland annat svartvinbär och långa tanniner.

– Själv skulle jag avnjuta den här med riktigt kraftig grillmat. Men kanske först efter några år – den här kan man lagra i 15 år till. 

Chateau Musar Gaston Hochar White 2009 (29,90 €). Kajakoski kan inte låta bli att rekommendera ett till vin från Gaston Hochar.

– I det här medelhavsvinet är druvorna de libanesiska druvsorterna Obaideh och Merwah. Köp en flaska, kyl den och drick den snart tillsammans med gös och en krämig svampsås. Härligt rostade toner och mandelarom. 

Vardon Kennett Esplendor 2013 (28,90 €). ​​​​​​​Jukka Kajakoskis speciella mousserande vin kommer från Katalonien i Spanien. Precis som med det flesta viner är det här förknippat med en historia. 

– Engelskfödda Daniel Vardon Kennett var barn till en handelsfartygssläkt som slog sig ner i Barcelona någon gång i början av 1800-talet, berättar Kajakoski och fortsätter:

– Han blev kär i en lokal kvinna, etablerade en vingård tillsammans med henne och beslutade sig blygsamt för att producera Spaniens bästa mousserande vin. Jag skulle säga att han lyckades, för Vardon Kennet Esplendor, som är framställd med den traditionella champagnemetoden, är ett vin som inte bleknar ett dugg bredvid champagnerna.

 • Whiskey för kräsna

  Silja utmärker sig också som rätt ställe för whiskeyälskare att handla på. Här är favoriterna i tre kategorier.

  Kungen bland samlingswhiskey. Highland Park Thorfinn (1 299 €) kommer från ön Orkney i norra delen av Skottland och smakar bland annat lokal torvrök, muskotnöt och ingefära.

  Den har vi sålt mycket av. Johnny Walker Blue Label (141 €) är en blandad whiskey med mjuk smak som bland annat asiatiska resenärer köper mycket av.

  Nästan för god för att dricka (men ändå inte). Laphroaig 25 Year Old (299 €) kommer från ön Islay i västra delen av Skottland. Single malt-whiskeyn har lagrats i både sherry- och bourbontunnor. 

Vi testar nya vinprovningen i Piano Bar

Allt fler av oss har ett brinnande intresse för vin, och vinprovning är ett utmärkt sätt att göra smakresor över hela världen. Nu kan du delta i den guidade vinprovningen som hålls på Siljas kryssningar i början av veckan.

Vi testar vinprovningen under ledning av barmästare Jenni Tarkkinen. Till ett mycket facilt pris på 18 euro (15 euro för Club One-medlemmar) får man prova fyra av "fartygets viner", som väljs ut av en expertgrupp i samarbete två år åt gången. Vinerna, som har ett bra förhållande mellan pris och kvalitet och smaker som passar många, kan endast fås på Siljas båtar.

Allt fler av oss har ett brinnande intresse för vin, och vinprovning är ett utmärkt sätt att göra smakresor över hela världen. Nu kan du delta i den guidade vinprovningen som hålls på Siljas kryssningar i början av veckan.

Fartygets mousserande vin: Brioso Spumante Extra Dry (8,50 €)
​​​​​​​Fartygets mousserande vin har en kombination av Glera- och Chardonnay-druvor. Det fruktiga, fräscha och trots namnet inte alltför torra vinet kan beskrivas som en bra basskumpa. Det passar alltså många. 

Fartygets champagne: Bauchet Brut (28,90 €)
​​​​​​​Fartygets champagne kommer från Bauchet-familjens gård, var annars än från Champagne. Smaken är lätt och fräscht fruktig och skummet som är typiskt för champagnen är rikligt och mjukt i munnen.

Fartygets vita vin: Geil Riesling Trocken (8,50 €)
​​​​​​​Fartygets vita vin är en riesling och därmed lätt att kombinera med olika sorters mat. Den är mjukt örtig och fruktig både till doft och smak.

Fartygets rödvin: Zonin Velluto Appasimento (8,50 €)
​​​​​​​Fartygets rödvin från Zonis familjegård. Den så kallade "miniamaronen" är gjord på en månad gamla torkade druvor och har en fyllig och mjuk smak. En bra fynd för ett så billigt vin.

I gruppen är man som mest lyrisk över husets champagne, som alla bestämmer sig för att köpa med hem. En flaska för under trettio euro är ett fynd för champagneälskare. Även rödvinet hyllas för sin prisvärdhet och för smaken som har nyanser av russin, som mjuknar i glaset och verkligen smälter i munnen.

För vem? Vinprovningen i Piano Bar är ett utmärkt sätt att få en inblick i vinets världs under ledning av en expert. Vinprovningen hålls i Siljas Piano Bar måndag-torsdag på avgångarna från Åbo kl. 11.00. Pris 15 €/Club One-medlem, 18 €/övriga.

Boka vinprovningen i förväg senast ett dygn innan resan. Det finns ett begränsat antal platser. Man kan även köpa den på båten om det finns plats. Se mer och boka en kryssning här.​​​​​​​

 • Vad ska vi äta?!

  Man kan inte leva av vin allena. Vilka var höjdpunkterna för testgruppen vid matbordet på Baltic Princess?

  För det första var Happy Lobsters skaldjursfat en succé. Över tio sorters delikata skaldjur på is, inklusive färska ostron och god hummer. Ett sådant fat får man inte på många ställen på land.

  Fisken och skaldjuren på Happy Lobster kommer till båten från Stockholm, eftersom det är därifrån man får de färskaste varorna. Om skaldjur är din favorit ska du prova det varierande skaldjursfatet.

  ​​​​​​​En annan fantastisk måltid intog vännerna på Tavolata, där de testade restaurangens säsongsmeny. Tallrikarna slickades rena från rester av bland annat hummerravioli och karljohanssvamp samt halstrade kammusslor med anissås.

  – Säsongsmenyn byts ut redan i november, men att döma av den här upplevelsen rekommenderar jag alla att prova. 

YTTERLIGARE INFORMATION OCH BOKNINGAR

Samarbetspartner Tallink Silja.
Text Liina Komi. Bilder och video Kim Allen-Mersh.

Publicerad | Uppdaterad