Kulinarisk utflykt x 5

Besök Åbos bästa restauranger och ta reda på hur staden smakar. På de här restaurangerna trivs du garanterat och blir ständigt överraskad. Skickligt lagad mat med säker hand – och vilka viner!

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

1E. Ekblom

Åbobornas vardagsrum E. Ekblom ligger mitt i myllret vid Aura ås mynning i ett sött pastellfärgat stenhus. Den klassiskt eleganta restaurangen ser lockande ut redan från utsidan, och den fina belysningen i entrén skruvar upp förväntningarna när man stiger in. Restauranglokalerna fortsätter även till nedervåningen där det råder en dunkel stämning à la vinkällare.

På menyn finns det rätter med kittlande internationella smaker i bistrostil och även vinlistan lämnar lite i övrigt att önska. Bland maträtterna bör man välja trerättersmenyn Jannen Kattila, det är kökets glansnummer. Menyn byts alltid ut på tisdagar och består av säsongens bästa råvaror.

2Kakolanruusu

I början av millenniet hade man inget i Kakola att göra om man inte kom dit för att avtjäna sitt straff. Nu har det kommit en restaurang till lokalerna för Finlands tidigare mest ökända fängelse, Kakolanruusu, som bekanta namn från restaurang Kaskis ligger bakom, exempelvis köksmästare Erik Mansikka. 

Maten kommer dock inte via gallergrindarna, men däremot via den öppna elden. Grillade läckerheter är restaurangens specialitet. Kakolas bankett är en fantastisk blandning av kökets bästa smaker. Rätterna serveras så att de kan delas mellan sällskapen vid borden så att man får smaka på lite allt möjligt. 

Rekommenderas starkt, inte minst á la carte-menyn och cocktailbaren som serverar goda bar snacks till drinkarna.

3Roster

På väggen på Roster som ligger på två våningar i Landshövdingens magasin ståtar en upplyst dödskalle som påminner om att man inte behöver ta allt på så stort allvar. Även i köket fortsätter man på samma linje. 

Kari Aihinen och hans team vill bjuda på en särpräglad meny och bra stämning utan de onödiga formaliteter som är förknippade med fine dining. Man kan börja kvällen med cocktails i sammetssoffan på nedervåningen för att sedan flytta till matsalen och bli bortskämd.

4Smör

När man kikar in från fönstren på gatunivå kan man inte ana vilken skatt som öppnar sig under jorden.  I stengångarna på Smör tar den kunniga personalen med en på en smakresa i en avslappnad atmosfär. Menyn uppdateras i snabb takt med de mest otroliga smakkombinationer. Skandinaviskt, överraskande och framförallt allt delikat.

Här vet man var råvarorna kommer ifrån och kan rekommendera det perfekta vinet som ackompanjemang till maten. Man glömmer inte heller den sympatiska personalen och deras fantastiska service.

5Kaskis

Kaskis, superstjärnan i Åbos restaurangvärld, är överraskande och håller hög klass – samtidigt som den är befriande enkel. Det finns bara en avsmakningsmeny: sju-rätters Kaskis-meny. Årstiderna syns på tallriken och varje tugga har en smak av naturen. Allt är genomtänkt in i minsta detalj.

Den lilla restaurangen drivs med avslappnad och professionell hand och ett stort hjärta, vilket förmedlas från köket ända fram till ytterdörren – det ser de kunniga Erik Mansikka, Topi Pekkanen och Simo Raisio till. På Kaskis dörr glänser båda Åbos två Michelinstjärnor. Boka bord i förväg.

Publicerad | Uppdaterad

Läs mer