Gustavs & Tövsala x 4

Mitt bland timmerstugor och laxmarknader känner man skärgårdens överflöd. Naturomgivningarna är hänförande och i en jurta vaggas man in i en skön nattsömn.

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

1Lootholman saaristolaiskylä

På fastlandssidan i Gustavs finns en boendeoas med fräscha timmerhus med grästak. Där får den fantastiska havsutsikten dig att tappa andan när du sitter i den varma badtunnan på terrassen och njuter av närfångad fisk på skonaren Helenas restaurang. Om du vill ha ett mer speciellt övernattningsställe väljer du en jurta.  Den är ett rymligt tält möblerat som ett rum, där du sover i en riktig säng mitt i naturen. 

Lyx mitt i barrskogen, bredvid klipp- och sandstränder och lätt att bli förtjust i: en tysk familj skulle hit på en kort visit, men blev kvar i några veckor. I Lootholma finns det även en skyddad hamn och ett lägerområde.

2Gustavs natur

Gustavs på sydvästkusten där det finns nästan 2 000 öar har under tusen invånare, men en strandlinje på över 900 kilometer. Längs stigarna i Gustavs moskogar kan man vara sin egen Kolumbus: hur häftigt känns det inte att själv hitta lodräta bergsväggar eller en skyddad strandvik.

När man blickar ut från rundhällen över det öppna havet känns det härligt att dela ett ögonblick med en kustlabb, en grågås eller en havsörn som flyger högt i skyn. Man når önskad stugort på mindre än en timme med bil från Åbo – exempelvis för en dagsutflykt.

3Tövsala kommun

En dryg halvtimme från Åbo hittar man flest yrkesfiskare i hela Skärgårdshavsområdet – trots att det bara är 1 700 invånare! I Tövsala visas skärgården när den är som vackrast och den kan beundras på den nästan en halv kilometer långa bron i Kaitainen. Havets betydelse syns även på Viiainens herrgårdsmuseum: vad i all världen är en sumpbåt?

För att hamna mitt bland medeltida djävular, en drake och skärselden kan man åka till Heliga korsets gråstenskyrka. Med hjälp av de dämpade kalkmålningarna försökte man hålla folket på den rätta vägen på 1400-talet.

4Det händer i Gustavs

Gustavs är en skärgårdskommun med 900 invånare, där det är mycket liv och rörelse på sommaren när antalet invånare på den älskade stugorten tiodubblas. Laxmarknaden i augusti påminner om en skördefest i en amerikansk by på landsbygden: det hålls auktion och ett festband spelar. En miniräddningsarbetarkandidat släcker en brinnande lekstuga med en slang, men vem spurtar snabbast i laxloppet?

I de traditioner som är typiska för skärgården, som exempelvis resning av midsommarstången, deltar både bybor och turister. Se webbplatsen för mer information om evenemangen, exempelvis Volter Kilpi-litteraturveckan.

Publicerad | Uppdaterad

Läs mer