Klassiska restauranger x 5

Nya restauranger kommer och går, men vissa ställen förblir desamma år efter år. På dessa älskade restauranger är de klassiska maträtterna klassiska av en anledning, och den goda stämningen är garanterad.

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

1Brahen Kellari

I restaurang Brahen Kellaris lokaler har man en gång i tiden förvarat torghandlarnas rotfrukter på vintern. Ända sedan 1967 har det dock varit en restaurang som är populär bland lokalborna, och i de separata kabinetten hålls det till och med vigslar. Restauratören Hessu talar om personalen som om de var hans egen familj, och de skulle för övrigt kunna laga en middag även i mörker! 

I den gamla källarrestaurangen i Åbo serveras det klassiska rätter med smaknyanser från världen, även om det finska är kärnan: här får man såväl fasan som gös och den populära toast Skagen kan de helt enkelt inte ta bort från listan. Då möts de av vilda protester. På salladsbordet på lunchen finns det hela 17 olika alternativ. 

2Bryggerirestaurangen Koulu

I skolbyggnaden som blev färdig år 1889 finns det numera en restaurang-bar och Finlands största restaurangbryggeri. Förutom Koulus egna öl- och cidersorter finns här ett av stadens mest heltäckande whiskeysortiment samt en vinstuga specialiserad på vin. På väggarna hänger gammalt undervisningsmaterial och det finns även skolbänkar.

Lokalerna har till stor del bevarats som de var ursprungligen – man kan exempelvis sitta och småprata i en historiesal. I kabinettet på övervåningen kan man anordna evenemang och möten, och i festsalen Bellman får även ett större sällskap plats.

Från bakdörren kommer man in i en terrassträdgård i biergarten-stil, där man på något sätt alltid får plats. Inte för att det är tråkigt där på något sätt – utan för att det är Åbos största terrass.

3Hesburger

Hesburger är Åbos eget hamburgerunderverk och det så kallade sydänhese (se kartlänk) finns i Åbo centrum. Trots att det är en snabbmatsrestaurang är stämningen här helt unik. Inredningen är rolig och det finns sittplatser i form av alltifrån barstolar till mjuka soffor. Uteterrassen är rymlig och härligt europeisk. 

Hesburgers mest kända hamburgare, Kerroshampurilainen (dubbelburgare), är en lagom dos traditionell hamburgerkultur. Hamburgaren och majonnäsen i den älskas av människor över hela världen.

4Våghusets Paviljong

Våghuset är en marin musik- och sommarrestaurang som underhåller människor från förmiddag till kväll från Valborg till september. På dagarna är Våghuset en mångsidig restaurang, där man hittar alltifrån en skärgårdsbuffet till läckra pizzor.

Varje kväll är det dans med levande musik – antalet gratiskonserter under sommaren är över 120! Man kan lyssna på både finska och utländska artister och utbudet sträcker sig från jazz till latino och från schlager till evergreens och dansmusik. Musiken och den trevliga stämningen får en att svepas med och det finns alltid plats för en till på dansgolvet.

5Vikingarestaurang Harald

Vikingarestaurangen sticker ut från gatubilden i Åbo med sin massiva uppenbarelse. Stämningen i den dunkla vikingarestaurangen följer temat in i minsta detalj – till och med menyerna är uppkallade i vikingaanda.

Det finns gott om detaljer att titta på i den trivsamma miljön, och maten hamnar inte på en andraplats. Nordliga smaker – ren, vilt, fisk och grönsaksrätter med rotfrukter och bär som kronan på verket – kommer till sin rätt på Harald, och de rejäla uppläggningskärlen i trä och lera fulländar stilen. Om du vill prova många smaker ska du välja avsmakningsmenyn. Kärlekspar erbjuds en meny i skenet av levande ljus kallad Haralds och Helgas Kärlekspaket. 

Publicerad | Uppdaterad

Läs mer