Klassiska restauranger x 6

Nya restauranger kommer och går, men vissa ställen förblir desamma år efter år. På dessa älskade restauranger är de klassiska maträtterna klassiska av en anledning, och den goda stämningen är garanterad.

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

1Brahen Kellari

I restaurang Brahen Kellaris lokaler har man en gång i tiden förvarat torghandlarnas rotfrukter på vintern. Ända sedan 1967 har det dock varit en restaurang som är populär bland lokalborna, och i de separata kabinetten hålls det till och med vigslar. Restauratören Hessu talar om personalen som om de var hans egen familj, och de skulle för övrigt kunna laga en middag även i mörker! 

I den gamla källarrestaurangen i Åbo serveras det klassiska rätter med smaknyanser från världen, även om det finska är kärnan: här får man såväl fasan som gös och den populära toast Skagen kan de helt enkelt inte ta bort från listan. Då möts de av vilda protester. På salladsbordet på lunchen finns det hela 17 olika alternativ. 

2Dennis

Om någon restaurang är en Åboklassiker är det den här. Den första Pizzeria Dennis öppnade i Åbo redan 1975. Stället är fortfarande känt för sina pizzor, men det finns även många andra trevliga smaker på listan, exempelvis för pastaälskare. På vardagar kan man även ta en tur till Slottsgatan för att äta lunch.

Om man vill njuta av Dennis smaker även hemma i soffan kan man på samma traditionella sätt även köpa Dennis pizzor, risotto och salladsdressing även från butikshyllan. 

3Våghusets Paviljong

Våghuset är en marin musik- och sommarrestaurang som underhåller människor från förmiddag till kväll från Valborg till september. På dagarna är Våghuset en mångsidig restaurang, där man hittar alltifrån en skärgårdsbuffet till läckra pizzor.

Varje kväll är det dans med levande musik – antalet gratiskonserter under sommaren är över 120! Man kan lyssna på både finska och utländska artister och utbudet sträcker sig från jazz till latino och från schlager till evergreens och dansmusik. Musiken och den trevliga stämningen får en att svepas med och det finns alltid plats för en till på dansgolvet.

4Vikingarestaurang Harald

Vikingarestaurangen sticker ut från gatubilden i Åbo med sin massiva uppenbarelse. Stämningen i den dunkla vikingarestaurangen följer temat in i minsta detalj – till och med menyerna är uppkallade i vikingaanda.

Det finns gott om detaljer att titta på i den trivsamma miljön, och maten hamnar inte på en andraplats. Nordliga smaker – ren, vilt, fisk och grönsaksrätter med rotfrukter och bär som kronan på verket – kommer till sin rätt på Harald, och de rejäla uppläggningskärlen i trä och lera fulländar stilen. Om du vill prova många smaker ska du välja avsmakningsmenyn. Kärlekspar erbjuds en meny i skenet av levande ljus kallad Haralds och Helgas Kärlekspaket. 

5Teini

Man träder in i nostalgiska Teini från Gamla Stortorget bara för byggnaden i nyrennässansstil. Väggmålningarna över staden är från tiden då restaurangen grundades år 1924, och stämningen respekterar byggnadens historia men är avslappnad. Träkolsgrillen ger en genuin smak till den klassiska entrecôte-biffen samt Teinis panna med oxfilé och bratwurst. 

De labyrintiska valvgångarna leder till gastropub Löytö, som även är en hittegodsavdelning. Man känner inte för att hitta ut ur källarens tegelväggar, utan stanna kvar och hänga över en vegoburgare och husets egen Löytö american lager.​​​​​​​

6Pippurimylly

När man går upp för trapporna från Stålarmsgatan är det som att träda in i en annan tid: Pippurimyllys matsal har inte förstörts med ogenomtänkta trendiga detaljer. Den klassiska restaurangen vet vem den är och vilka kunderna är och mitt i sorlet råder kvartersstämning. Oavsett om man är klädd i jeans eller kostym kan man njuta av Pippurimyllys kända biff eller fisk med vitvinssås. 

Samma koncept har fungerat sedan 1974 under ledning av samma ägarfamilj. Ravantit gjorde även banken på nedervåningen till Martinsbornas vardagsrum, kvarterskrogen Hugo. På den enkla kvarterspuben får man hamburgare med jätteräkor fram till sent på kvällen – tillsammans med ett utmärkt ölsortiment.

Publicerad | Uppdaterad