Roligt i S:t Karins x 4

S:t Karins friluftsleder är ett bra utflyktsmål, samma sak gäller Kustö forntida slottsruiner. Tuorla vetenskapscenter och planetarium inbjuder till en upptäcktsfärd man inte bör missa.

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

1Hovirinta strand och trafikpark

Hovirinta strand är S:t Karins mest populära badstrand – inte undra på, för det är en trivsam kombination av en trafik- och lekpark och ett friluftsområde. På sommaren är det härligt att springa från vattnet till parken och från parken till vattnet. På vintern kan man ta ett bad i en isvak på Hovirinta. 

För den som föredrar att bada i sjön ligger badstranden vid Littois träsk en kort bit härifrån. Det finns omklädningsrum och toaletter på båda stränderna.

2Kustö slottsruin

Kustö slottsruin byggdes vid Pikisviken och tjänade som tillflyktsställe för Finlands katolska biskopar på 1200- och 1300-talet, det vill säga när även Åbo fortfarande bara var en by. Slottet förstördes på order av Gustav Vasa år 1528, och numera finns det endast relikter från bottenvåningen kvar av byggnaden. Det gör ingenting för oss, för de pittoreska ruinerna är ett perfekt utflyktsmål på sommaren. Här finns både en eldplats, en badbrygga och en sommarkiosk. I ruinerna anordnas det kulturevenemang på somrarna, som exempelvis de populära Biskopsdagarna och en konsert under S:t Karins musikvecka. 

Man tar sig till Kustö biskopsborg längs den idylliska vägen både med cykel och bil. På resan kan man titta in i Kustö gård, där man på sommaren har varierande konstutställningar. Den helhet som Kustö biskopsborg och konstgården bildar tillsammans har utsetts till en av Finlands nationellt viktigaste byggda kulturmiljöer.

3S:t Karins friluftsleder

Om du vill ut i skogen... åk till S:t Karins! Åbos vackra grannstad är välsignad med bra friluftsleder. Exempelvis på Pyhän Katariinan Polut (Heliga Katarinas stigar) kan man njuta av naturen endast några kilometer från Åbo och S:t Karins centrum.

Man kan vandra med hela familjen; ett bra utflyktsmål är exempelvis naturstigen i Vaarniemi, där man kan göra upp eld och grilla korv. Från utsiktstornet Vaarniemi har man en fantastisk utsikt över skog och mark. Även de mångsidiga Tammireitit-lederna är fulla av olika cykel- och vandringsleder och paddlingsturerna bjuder på en fantastisk naturupplevelse.

www

4Vetenskapscentret Tuorla

Om du vill veta hur vetenskap fungerar ska du besöka det nya vetenskapscentret Tuorla. Det är en fenomenal och upplevelserik plats för lärande, där man står inför stora frågor.

I vetenskapscentrets lokaler anordnas bland annat Barnens universitet-läger, evenemang för allmänheten och roliga vetenskapskvällar för hela familjen. På vetenskapscentret finns det även ett planetarium, som är öppet för allmänheten på helgerna (även utökade öppettider under loven). Under den välvda vita duken kan man beundra världsalltets storhet och sin egen litenhet – universell rekommendation!

Publicerad | Uppdaterad