Kameran går i Åbo

HUR VÄLJER MAN EGENTLIGEN RESMÅL? DET KANSKE KOMMER SOM EN ÖVERRASKNING FÖR MORMOR, MEN DET FRÄMSTA KRITERIET NUMERA ÄR ATT DET BLIR BRA BILDER PÅ INSTAGRAM. DÄRFÖR PRESENTERAR VI 22 VISUELLA ÅBOVYER SOM FÅR ESTETEN ATT BLI HELT PIXLIG.

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Ah, Aura å x 5

Aura å, Åbos livsviktiga havsådra. Tidens ström, flodbåtarnas hem, nationallandskapet, Åbos motsvarighet till Tiber. Här följer några tips på platser där Aura å är som mest pittoreskt.

1. Låna-båtarna
Hyr en idyllisk liten eldriven båt på Lilltorgets strand och titta efter nya bra vinklar från ”botten” av ån. Le – du befinner dig på en så central plats i Åbo som det över huvud taget är möjligt. lanaturku.fi

2. Föri
Vad är orange och älskas av alla och går fram och tillbaka vid Aura ås mynning? Den över 100 år gamla stadsfärjan Föri så klart. Om du tycker om det gamla och genuina bör du ta Föri – du får fyra minuters gratis kryssning på Aura å på köpet.

3. Båtrestaurangerna
Aura ås stämningsfyllda restaurangbåtar är bara så vackra under sommarnätterna. Se till att du är uppe till sent, så kan du även föreviga soluppgången.

4. Biblioteksbron
I ett litet vackrare ljus mitt på Biblioteksbron är det alltid någon passionerad fotograf som justerar sitt stativ. Bege dig dit så förstår du varför.

5. Tjärntorgets strand

Endast ett stenkast från Domkyrkobron finns det en plats som i Google Maps är känt som Tjärntorget. Lönnrotsgatan löper precis vid vattenbrynet från gångbron i trä. På andra sidan ån ser man grönska, gamla hus och det fridfulla tornet på Åbo domkyrka. Precis som vissa urfolk anade redan på 1800-talet kan man fånga själen med en kamera. Åbos själ. Precis på den här platsen är det möjligt.

 • De roliga bildernas Runsala

  När man är i Åbo bör man alltid också besöka Runsala – och absolut inte bara för Ruisrock. Det finns mycket att fotografera, exempelvis de gamla villorna i Folkparken, vars arkitektur är rena Villa Villekulla och färgerna som om de kommer direkt från glassmenyn på en gammaldags glassbar.

  Många av villorna vid stranden har ett eget badhus. För hundra år sedan hoppade man nämligen inte i havet från bryggan, utan man badade på ett civiliserat sätt genom att doppa sig i en öppning i badhusets golv.

Gammal, äldre, Åbo x 5

Åbo stads historia börjar på 1200-talet, vilket inte är illa med finska mått mätt.  De över 700 år gamla Åbo slott och domkyrka kan man alltid ta bilder på, men vi har även annat trevligt som är patinerat. ​​​​​​​

1. Kloster-Mellangatan
Kullerstenar och hundratals år gamla stenväggar vid sidan av de trånga medeltidsgatorna. Man behöver inte alltid åka till Tallinn eller Stockholm – man får samma vibbar i gamla stan i Åbo. Fota samtidigt även Gamla Stortorget och Brinkkalahusets balkong, som är känd som platsen för utlysningen av julfreden.

2. Trapporna vid Koskenniemigatan
Bakom Domkyrkan tar några förtjusande trappor en direkt till toppen på Universitetsbacken. Vänd kameran vart som helst: linsen blir riktigt grumlig av alla kulturhistoriska och akademiska traditioner.

3. Hantverksmuseet på Klosterbacken
Utomhusmuseet som består av cirka 30 hus är en unik plats för fotografer, för det finns i stort sett inga andra liknande miljöer kvar. Den karismatiska stadsdelen från början av 1800-talet har också visats i filmer, exempelvis Mika Kaurismäkis The Girl King från 2015. turku.fi

4. Casagrandehuset
Omnia Vincit Amor 1588–1904* står det på texten på väggen på huset som står vid sidan av Lilltorget. Mitt i det färgstarka sommarvimlet på uteserveringarna och de snygga åboborna som svischar förbi runt torget ligger en av Åbos bästa restauranger. Det här namnet bör du lägga på minnet: Restaurang Mami
*Kärleken övervinner allt

5. Port Arthur, det vill säga Portsa
Finlands vackraste boendeplats? Absolut. Portsa blev en vinnare år 2001, när Finlands bästa stadsdel utsågs för första gången. Sjömännens och deras fruars gamla hemmagator i kullersten är nu fyllda av stadsliv och Finlands vackraste hem och innergårdar. Promenera omkring och beundra omgivningarna, men gå inte för nära. De här människorna bor nämligen här varje dag.

Underbara Walo!

I Åbo finns det en (1) takbar och det är Walo Rooftop Bar som ligger i Wiklunds nya kombo av varuhus och hotellbyggnad.

 

 

Takbaren, som ligger på nionde och tionde våningen, är nästan ett måste både för besökare och fasta åbobor. Lokalborna är särskilt nyfikna på hur salutorget, som grävts till en grop, ser ut ur fågelperspektiv.

(Det ser ut som en stor grop.)

Det kommer som en överraskning för många hur annorlunda Åbo ser ut ur en vinkel man aldrig har kunnat se förut. Titta på andras bilder och använd själv hashtagen: #walorooftopbar  

 

 

P.S. I staden hittar man två stora Kiss my Turku-bokstäver: de ena från Lönnrotsparken på andra sidan domkyrkan och de andra från Walo-barens tak.

 • Statypromenad x 4

  1. Posankka 7
  Nära studentbyn och spahotell Caribia finns det en staty hos vilken idén om en gris och en ankas kärleksbarn blir till plast. Tack för det, konstnär Alvar Gullichsen.

  2. Prästkrage 8
  Älskar, älskar inte? Jani Rättyäs och Antti Stöckells hyperrealistiska jätteblomma framför Forum Marinum blir bara så bra på bild. 

  3. Tähtiin tähyävät (sv. stjärnspanarna)
  På fyra ställen vid Kvarnbron finns en naivistisk människofigur på åbobornas bänkar. Kari-Petteri Kakkos verk får en rent av att vilja ta en gruppbild.

  4. Besök i Åbo 1812
  Posera med Rysslands kejsare och Sveriges kronprins. Andrej Kovaltchuks staty vid Biblioteksbron ser mycket traditionell ut, men är i själva verket från år 2012. 

Ögongodis x 6

Under de senaste åren har Åbo utvecklats till en matstad som ständigt når nya höjder. Lokalborna njuter helst av sin mat genom att äta den, men vissa rätter får man även ta en bild av. Var hittar du Åbos bästa kaffe, drinkar och mat?

1. Café Qwensel
Omgivningarna 1700-tal, i koppen kokkaffe istället för latte. Åbos kanske bäst bevarade hemlighet går också under namnet Apoteksmuseets kafé. Kaféet hittar du mitt i centrala centrum, precis nära åstranden. cafeqwensel.fi 

2. Kafé Tiirikkala med fullständiga rättigheter
Sedan har vi Åbos mest fotograferade bod. I Arteks tidigare butik och ännu tidigare en vedbod som tillhörde herrskapsfolk ligger numera det fina kaféet Tiirikkala. Insidertips: söndagsbrunchen. tiirikkala.fi

3. Saluhallen 
Ta dit hit och se om du kan fånga en bit av stämningen i den kulinariska staden Åbo med kameran. Hallbyggnaden från år 1896 ger inramningen, medan handlarna står för innehållet. kauppahalli.fi

4. Kakolanruusu 
Avslappnad men fantastisk restaurang på Kakolabacken, där man så sent som vid millennieskiftet ännu satt i finkan. En grov gammal fängelsemiljö, en desto mer välinredd restauranglokal och naturligtvis ett bra utbud. Färden fortsätter säkert med bergbanan, som i Åbo kallas för Funi. kakolanruusu.fi

5. Pinella 
Finlands äldsta restaurang, men knappast ett matmuseum. I synnerhet på Puupinella-sidan är det ett fantastiskt ljus och byggnaden är gammal. Vackra portioner, goda drinkar, Åbos vackraste och mest berömda
pelare mot åstranden. pinella.fi

6. Café Art

Kanske den plats i Åbo som det delats flest bilder av på Instagram ligger naturligtvis vid åstranden, där Café Art, som är känt för att ha stadens bästa baristor, håller kafékulturen på topp. På uteserveringen på åstranden finns allt som behövs för att få de bästa Instagrambilderna: pastellfärgade stenhus och ljus som strilar in mellan gamla träd och ett vacker mönster på skummet på latten.

Café Art är ett konstkafé, så inuti kaféet kan man se varierande utställningar. Förutom oljemålningar – eller varför inte som alternativ – kan du köpa Åbo Kafferosteris egenrostade kaffe. cafeart.fi

Text Liina Komi. Videor Kim Allen-Mersh. Foton Jemina Sormunen och Visit Turku.

Publicerad | Uppdaterad

Läs mer