Iskallt – Bastur och vinterbadställen i Åbo

DET ÄR BARA ATT KASTA SIG I VATTNET – KALLT SOM SYNDEN! MAN TAR NÅGRA SIMTAG I DET ISKALLA VATTNET OCH DARRAR I HELA KROPPEN, TILLS MAN BARA MÅSTE UPP. MEN DÅ GÅR EN VÄRMEVÅG IGENOM HELA KROPPEN. VILKEN HÄRLIG KÄNSLA!

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli
bättre känsla än den eufori man känner i hela kroppen efter ett vinterbad och bastu?

Vinterbad är ett utmärkt exempel på finsk galenskap. Det representerar det famösa sisu som flödar i våra blodådror i norr. Vi är inte rädda för att doppa oss i det becksvarta vattnet i en vak som borrats upp i isen, vi njuter till och med av det. Vi längtar efter det!

Från det iskalla vattnet fortsätter vi med en annan galenskap: att svettas i ett litet rum, som även kallas för bastu. Galet eller ej: att varva doppen i isvaken med varma bastuångor är kronan på verket.

För finns det någon bättre känsla än den eufori man känner i hela kroppen efter ett vinterbad och bastu? Det finns inget som slår det.

Vinterbad är fantastiskt, jag fattar. Men varför?

En av förklaringarna är troligtvis hälsoeffekterna, som är överraskande många. En del är baserat på forskning, medan en annan del snarare handlar om folktradition och individuella erfarenheter.

  • Välbefinnande – Vinterbad ökar produktionen av lyckohormoner, som exempelvis dopamin och endorfin. (Är det därför som finländarna är ett så lyckligt folk?)
  • Ökar ämnesomsättningen – Aktiverar det bruna fettet och sätter fart på slaggprodukterna.
  • Uppfriskande – Som att skölja ansiktet med iskallt vatten, men i helkroppsversion.
  • Lindrar smärta – Kylterapi lindrar smärta och får musklerna att slappna av.
  • ZZZZZZ – Sömnkvaliteten förbättras.

Åboregionens vinterbadplatser:

Rökbastu, torvbehandlingar och badtunnor

Är du inte det minsta lockad av iskallt vatten? Det är inte alla som är lika heta på bad i isvak som de mest inbitna fansen. Plåga inte dig själv i onödan, det är helt okej att bara basta!

Villa Järvelä

Vid Littoissjöns strand kan förutom att doppa dig i en isvak även bada i en varm badtunna. Lyxigt! För en maximalt avkopplande upplevelse kan man på vardagar värma upp med ett yogapass, ett gympapass eller avslappning med klangskålar i Villa Järvelä innan badet.

Herrankukkaro

Tro det eller ej, bara en halvtimme från Åbo centrum ligger en tjärdoftande, avkopplande plats. I Herrankukkaro hålls det öppna bastubadsevenemang som är öppna för alla året om, även om platsen främst är för grupper.

I skenet av stormlyktor på Skärgårdens strand är stämningen mättad. Här kan man koppla av till max i världens största jordbastu eller i varmvattenbassänger och avrunda kvällen med skärgårdsbordets läckerheter.

Villa Wolax

Strandvillan Villa Wolax på den yttersta udden på Kustön är en alltigenom idyllisk plats. I synnerhet under vintertid är det ett riktigt paradis för bastubadare, så det är inte undra på att Villa Wolax bastufredagar har blivit så populära. 

På bastufredagarna kan man uppleva riktiga bastuångor i en träbastu, bada, koppla av i bubbelpoolen och inta en läcker buffet. Man börjar återigen med bastufredagarna i december, den 13/12 och den27/12 och fortsätter sedan i början av 2020. Evenemangen är öppna för alla.

Forum Sauna

Om man bara vill basta kan man även göra det – utan att behöva bege sig långt bort från Åbo centrum. Forum Sauna är gemensamma bastur för kvinnor och män varje fredag kl. 15–18.

Tips: kombinera bastubesöket på Forum Sauna med exempelvis koppning eller blodigel- eller torvbehandling. Det gör det till en lite intressantare upplevelse än bara ett vanligt bastubesök. På fredagar kan du också boka ett badbiträde till bastubadet.

Roligare tillsammans

Vinterbad är som bäst i gott sällskap. Ta med dig en vän eller två och bege er hit för att koppla av på detta härliga sätt.

Även på de övriga vinterbadplatserna i Åbo känns det som att stämningen är avslappnad. Det bästa med det här är också att dela passionen med andra likasinnade. När man sitter tillsammans med vänner i bastun är välbefinnandet och stämningen på topp och man stöttar varandra på bryggan. Man har en stark gemenskap.

Tips: Saaronniemen Saukot har en egen grupp, Kylmärinki. Den består av ett gäng kvinnor och män som springer en löprunda på tisdagar och torsdagar innan de badar i en vak och bastar. Dra på dig gympaskorna och lite kläder. Väldigt roligt!

Här hittar man säkert också nya vänner om man bara vågar prata. Med tiden kan de bekanta ansiktena som av en slump bli ett sammansvetsat gäng. Kanske vill ni starta ett eget vinterbadsgäng och börja träna inför VM i vintersimning? Ingen dum idé.

Text Jemina Sormunen
Bilden Visit Turku, Villa Järvelä och Turun Avantouimarit

Publicerad | Uppdaterad