I spåren av Muminfenomenet

MUMINVÄRLDEN ÄR EN PLATS SOM TOVE JANSSON-FANS VALLFÄRDAR TILL, SOM MAN KOMMER FÖR ATT BEUNDRA FRÅN HELA VÄRLDEN. VAD BEROR MUMINTROLLENS GLOBALA POPULARITET EGENTLIGEN PÅ, OCH VAD GER MUMINTROLLEN MÄNNISKOR I OLIKA ÅLDRAR? VI BESTÄMDE OSS FÖR ATT TA REDA PÅ DET.

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Det är en kvävande varm juliförmiddag i Nådendal. Den höga temperaturen ser dock inte ut att dämpa aktiviteten, det hörs ett trevligt sorl vid portarna till Muminvärlden. Medan jag väntar skannar jag massan av barnfamiljer runtomkring mig och ser en liten grupp med japanska turister.

Just det, man glömmer ibland att det kommer lika många besökare hit från Tokyo som från Kervo. Mumintrollen är inte bara en kvällssaga för finska barn, utan ett världsomspännande fenomen som berör såväl vuxna som barn.

Äkta fans

Jag går nyfiket efter japanerna mot Muminhuset och ser att de har många saker med mumintema på sig: ryggsäckar, T-shirtar, nyckelringar. Precis som om alla hade klätt sig för ett särskilt evenemang för fans. Och det har de ju egentligen också.

 

 

Jag vill ta reda på vad mumintrollen betyder för japanerna. Jag närmar mig gruppens tolk, Eri Sano, som vänligt lovar att hjälpa till.

 

 

Eri upplyser mig om att japanerna mycket väl känner till mumintrollen. I Japan tittar man på muminfilmer och läser muminböcker precis som i Finland.

– Det är lätt att bli förtjust i och känna igen sig i karaktärerna, konstaterar Eri.

Men det är uppenbarligen omöjligt att bara ge en enda förklaring till muminfenomenet, för alla upplever mumintrollen på sitt eget sätt och hittar olika saker hos dem.

Varför just mumintrollen?

Hon har alltså fått inspiration till den här resan av muminböckerna.

Jag vill ha mer information, så Eri hjälper mig att prata med ett ungt par. Nanase och Ryoma är båda i Muminvärlden för första gången – och de är här på bröllopsresan!

Ryoma bryr sig visst inte särskilt mycket om mumin, men Nanase är ett fan av både mumintrollen och Tove Jansson. Ryoma ville dock göra sin nya fru glad, så de valde till slut Finland som resmål för bröllopsresan. Vilket kärleksbevis!

Nanase säger att hon har läst muminböckerna och tycker om dem. Förutom karaktärerna är hon även mycket förtjust i naturen, himlen och skogen som beskrivs i Tove Janssons böcker. Hon har alltså fått inspiration till den här resan av muminböckerna. Jag får hela tiden veta något nytt.

 

 

 

Nästa personer jag intervjuar är de bedårande systrarna Kimiko och Akiko. Även de besöker Muminvärlden för första gången. Tycker de om det?

– Vi tycker om mycket, säger de båda och nickar.

Systrarna är mycket bekanta med mumintrollen. Akiko har läst muminböcker för sina egna barn och även många av hennes vänner tycker om mumintrollen. Systrarna räknar ivrigt upp sina favoritfigurer för mig, såsom Snusmumriken och Muminmamman.

Kimiko och Akiko ser dock mycket mer i böckerna. De beundrar karaktärerna och deras vishet, men mellan raderna förmedlas också Tove Janssons djupare budskap och tankevärld, hennes sätt att betrakta saker och ting.

Superkvinnan Tove

Man kan inte tala om mumintrollen utan Tove Jansson eller om Tove Jansson utan mumintrollen. Alla japaner som jag har talat med idag har lyft fram henne. Konstnären känns som en inspirationskälla och ett föremål för beundran för alla åldrar. Eri bekräftar att Tove Jansson är stor i Japan.

– Många känner till Tove och hennes verk och kopplar henne till mumintrollen, berättar Eri.

Jag trodde att man främst gillade mumintrollen i Japan på grund av deras söta utseende, men jag hade fel. Mumintrollen och Muminvärlden upplevs på något sätt som en väg in i Toves tankevärld, som återspeglas i de värderingar som är viktiga för japanerna.

 

 

Familjefokus, tolerans och jämlikhet är sådant som förenar finländarna och japanerna. I Muminvärlden samlas man alltså kring genuina värderingar.

  • Måste ha: Moominworld Collection och annat kul

    Vad vore livet som muminfans utan alla underbara muminprodukter? Därför är Sniffs butik bästa stället i Muminvärlden för alla muminfans, med ett utbud som gillas av alltifrån småknattar till vuxna. Det breda utbudet av muminprodukter är så lockande att man aldrig vill härifrån. (Men muminmuggar kan man aldrig ha för många av, och man måste ju absolut ta med sig något till mormor!)

    Tips! I Sniffs butik bör man särskilt hålla utkik efter de supereftertraktade produkterna från Moominwold Collection. De går nämligen bara att köpa i Sniffs butik och i Muminbutiken i gamla stan i Nådendal. I Muminvärldens egen produktserie ingår kläder, hemtextilier och mycket annat fint. Det är bara att shoppa loss!


LÄS MER OCH KÖP BILJETTER

Artikeln är skriven i samarbete med Muminvärlden.
Text: Jemina Sormunen. Video: Kim Allen-Mersh.

Publicerad | Uppdaterad

Läs mer