Hotell i Åbo x 10

Ett högklassigt hotell är kronan på verket på resan, så satsa på övernattningen. Alla de här hotellen ligger i Åbo centrum eller precis i närheten. En skön säng väntar!

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

1Hotel Centro

I hjärtat av Åbo i skydd av en innergård hittar man Hotel Centro, som redan drivs av andra generationen, av Ilkka och Kristiina. På det eleganta familjehotellet råder en varm stämning och man får koppla av i fred, trots att Salutorget ligger bakom hörnet. På frukosten kan man njuta av alla sorters fräscha läckerheter, som färsk fisk och bakverk.

På Centro syns ägarnas kärlek till nutidskonsten, och över hela hotellet kan man beundra nutidskonstverk. Hotellgästerna har fri entré till träningscentret FitnessPalatsi i samma kvarter. 

2Hotel Scandic Julia

Några kvarter från vimlet på Salutorget går man igenom en dörr, öppnar portarna och framför en öppnar sig sakta Scandic Julia, som renoverats på ett öppet och modernt sätt. Härifrån går man till Lilltorget på en minut, som med sina restauranger, kaféer och uteserveringar är som ett uterum på sommaren och ligger precis vid Aura ås strand. I designbutikerna på Slottsgatan kan man hitta något trevligt att köpa med sig hem.

Bistro Julienne kan barnen leka i ett lekrum bredvid när föräldrarna äter – det finns förstås lugnare soppor. Från närmaste parkeringshall kommer man enkelt och smidigt direkt till hotellets reception.

3Hotel Scandic Plaza

Scandic Plazas gräddvita byggnad är en funktionalistisk pärla ritad av Erik Bryggman på 1920-talet. Detta trivsamma övernattningsställe ger känslan av ett litet hotell som tilltalar vuxnas smak och passar dem som värdesätter enskildhet.

Sömnen störs inte av trafiken vid gågatan, trots att man befinner sig i stadens kärna. På nedervåningen kan man sitta i hotellets eget kafé-restaurang Bryggman’s Deli där man har fin utsikt mot gågatan genom fönstren. Bredvid hotellet ligger Åbos största köpcenter Hansa.

4Hotel Scandic Atrium

Det största av Scandic-hotellen, Scandic Åbo, är en dröm för den som vill uppleva staden. Aura å som porlar bakom hörnet kan man följa fram till Domkyrkan, och i andra änden hittar man Åbo slott. En liten promenad så tar du dig till alla Åbos viktigaste sevärdheter.

På Scandic Atrium trivs i synnerhet familjer och grupper, då det finns gott om rum för 3–4 personer. En swimmingpool och ett lekrum gör semestern extra rolig för barnen. På nedervåningen finns det en restaurang och en bar som serverar specialöl. Tack vare den stora parkeringen är det även enkelt att ta sig hit med bil.

5Hotel Seaport

Hotel Seaport ligger i Viking Lines och Tallink Siljas terminalers omedelbara närhet, några kilometer från Åbos stadskärna. I det gamla tegelmagasinet som byggts om till hotell sålde köpmännen ännu för hundra år sedan varor som fraktats dit på havet. När man tittar på de gamla svartvita fotografierna på väggarna kan man föreställa sig vilken port mot väst Åbo hamn har varit för Finland – i hela 860 år!

I Gastro Pub i marin stil serveras det mat långt in på kvällen. Åbo slott ligger ett stenkast härifrån och man hittar även marinmuseet Forum Marinum i närheten. 

6Spahotell Nådendal

Spahotell Nådendal är bästa stället för dem som behöver koppla av. Gör en avstickare till Finlands vackraste stad nära havet och koppla av ordentligt – här kan du göra det året om. När du väl är på spahotellet bör du dra maximal nytta av behandlingar, bad och bastu. Skulle det sitta fint med ett rosendoftande bad med ett glas bubbel eller en aromatisk ädelstensbehandling? Varning: man blir lätt besatt av spalivet.

Förutom att skämma bort sig, äta gott och andra aktiviteter bör man även utforska Nådendal. Varför inte bege dig till Gullranda trädgård och gå runt i de pittoreska små kaféerna och butikerna i gamla stan?

7Spahotell Ruissalo

Hotellet ligger i naturens lugn, men samtidigt så nära Åbo centrum. Havet som öppnar sig runtomkring den natursköna ön Runsala är mindfullness när det är som bäst. Som tur är har många av rummen havsutsikt! Visste du att man även kan hoppa direkt i havet från poolavdelningen på spahotellet?

Något av det bästa med hotellivet är definitivt den rikliga buffetfrukosten och restaurang Merisalis frukost får full pott. Man bör även passa på och besöka Runsala folkpark när man är här. På spahotellet kan man hyra cyklar, så det är lätt att ge sig av på en tur hela familjen.

8Holiday Club Caribia

Caribia i Åbo bjuder på samma tropiska vibbar som på ögruppen mellan Syd- och Nordamerika. För många är Holiday Club Caribia särskilt känt för sin spaavdelning och vattenpark, och de är definitivt värda att nämna. När åkte du senast vattenrutschkana, tömde huvudet på tankar på spa eller tränade uppfriskande vattengympa?

En stadssemester på Caribia badhotell är rätt plats för att ladda batterierna och få ny energi. I de nyligen renoverade hotellrummen stortrivs man och det är ett perfekt ställe för en romantisk resa för två, en utflykt med vänner eller en spasemester för hela familjen. Här känns det som evig helg.

9Turun Seurahuone

I hjärtat av Åbo centrum precis i närheten av Salutorget. Där tronar det nya, strålande Solo Sokos Hotel Turun Seurahuone. Det saknades tydligen ett boutiquehotell i Åbo och det tomrummet måste man naturligtvis fylla. I samma paket ingår även den efterlängtade nykomlingen Gunnar Eatery & Bar, ”Gunu”, där socialt ätande är det magiska ordet. Dit bör man även bege sig fast man inte ska övernatta på hotellet.

Framför allt är Societetshuset lokalbornas eget vardagsrum, dit man kan komma för att koppla av och njuta av det den egna hemstaden har att bjuda på med nya ögon. Alla sevärdheter och aktiviteter i Åbo ligger bara några steg bort – bara man kan slita sig från hotellets varma famn.

10Radisson Blu Marina Palace Hotel

En viktig faktor för en lyckad semester är hotellets läge. Radisson Blu Marina Palace Hotel, som ligger i vackra Aura ås och centrums omedelbara närhet, är ett förträffligt ställe att utgå från på Åboresan. Det är härligt att ta sig till stadsvimlet i centrum längs den långa åstranden, året om.

Trendiga och avslappnade Marina Bar & Lounge är gräddan av hotellbarerna, med Aura å som öppnar sig genom glasväggarna och drar in en i semesterstämningen på ett kick. Därifrån bör man fortsätta till nedervåningen och restaurang Grill it! Marinas eleganta terrass, där man till och med kan sitta på vintern under infravärmare.

Publicerad | Uppdaterad