En timme, dag eller vecka till skärgården x 13

Åbo skärgård öppnar sig direkt vid inloppet av staden och det finns många trevliga sätt att ta sig dit. Ärligt talat bör man stanna längre här – det beror på hur mycket tid du har på tid om du ska ta en snabb avstickare ut i skärgården eller stanna där i en vecka.

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

1Låna

Låna är ett roligt sätt att ta Åbo i besittning. I en egen picknick-båt kan man glida fram mjukt på Aura å och får bestämma rutten helt själv. Ombord på SintonicKuppi och Kippo kan du titta på sevärdheter och njuta av matsäcken mitt på ån. Boka din båt i förväg på nätet (smart) eller gå rakt på (fet).

2S/s Ukkopekka

Ukkopekka är en över 80 år gammal ångbåt från Finland. På sommaren ångar Ukkopekka på morgonturen genom den natursköna skärgården mot sommarstaden Nådendal (det tar mindre än två timmar i en riktning) och på kvällarna avgår kvällskryssningarna från Åbo till den gamla fyrvaktarens skär (fyra timmars resa). På Loistokari hålls det romantisk-nostalgisk dans på bryggan och skärgårdsmiddag med rökt fisk på en klippa under Erstans himmel.

3Föli-vattenbuss

Med Fölis vattenbuss tar man sig smidigt direkt från Aura å till Runsala och Beckholmen. Rutten trafikeras av två båtar, det sympatiska m/s Ruissalo och det snäppet större fartyget m/s Jaarli. Du kan använda Fölis rese- och turistkort eller betala kontant, precis som på bussarna. Priset på en engångsbiljett är 3 € i Åbo, så hej å hå och gå till Ruissalo för en dag!

4M/s Lily

Rödvita M/S Lily är en välbekant syn på Aura å, när den tar resenärer från Åbo till utflyktsön Vepsarn. Lily åker denna tur dagligen under sommarsäsongen och man kan hoppa på för att njuta av en tvåtimmarskryssning eller tillbringa hela dagen på äventyr på Vepsarn. 

5Dagskryssningar (11 h)

Från däcket på ett gigantiskt kryssningsfartyg läser du skärgården som en öppen bok. Hoppa på och njut av shopping och andra lockande aktiviteter förutom den hänförande skärgårdsutsikten på de stora båtarna. Från Åbo hamn går det fartyg både i Viking Lines och Tallink Siljas färger.

6Paddling med Aavameri

Om du vill uppleva skärgårdsnaturen på så nära håll som möjligt bör du prova paddling. Aavameri är ett lokalt företag som anordnar paddlingsupplevelser för alla smaker. Du kan välja en guidad tur på några timmar eller ge dig ut på ett äventyr i flera dagar i de melodiösa irrgångarna i världens vackraste skärgård. 

7Buster Rent

I en båt kan man uppleva Åbo på ett helt nytt sätt, oavsett om det handlar om en dagsutflykt i skärgården eller en hel helg i båten. Buster-båtar kan hyras både i Åbo och Reso. Man kan antingen beställa en båt som redan är sjösatt eller en som levereras på en trailer på valfri plats.

8Utö

Liksom Örö är även Utö försvarsmaktens gamla ö dit man numera kan åka på minisemester. Resan till den yttersta utkanten av den yttre skärgården tar 4–5 timmar från Åbo och ombord på förbindelsefärjan kan man skanna av världens vackraste Åbo skärgård. 

På Utö tar du det lugnt och andas in det oändliga havet, den mäktiga himlen och den fantastiska naturen. Dessutom äter du gott och bor bekvämt på hotell, som mycket väl kan vara en del av den gamla kasernen. 

9Örö

På Örö väntar en fullspäckad upplevelse av naturskönhet och försvarshistoria. Förutom kanoner och kasernbyggnader har ön en vacker natur: För Finland ovanliga ljungängar, drömplatser för den som vill se fjärilar och ovanliga växter i form av alltifrån backsippa till strandkål.

Ön har även två trevliga restauranger och olika boendealternativ i de gamla kasernbyggnaderna.  

10Bengtskär

Bengtskärs fyrö är Finlands sydligast bebodda plats – på sommaren. Bengtskär, denna uppenbarelse i granit som reser sig mitt på havet, är en ovanligt dramatisk historia.

Innan fyren blev klar mötte många fartyg sitt öde i vattnet fullt med grynnor som omger ön. När Bengtskär färdigställdes år 1906 blev det skådeplats för aggressiva krigshandlingar både under första och andra världskriget. Numera kan man både övernatta i och åka på en dagstur till den gudomligt vackra fyren i nationalromantisk stil och jugendstil.

11Skärgårdens Ringväg och Lilla Ringvägen

Längs Skärgårdens Ringväg kan man cykla, åka bil eller vandra. Man kan välja mellan två rutter av olika längd, Skärgårdens Ringväg på 250 kilometer och den cirka hundra kilometer långa Lilla Ringvägen. Oavsett vilken du väljer hittar du sevärdheter och service längs vägen och naturligtvis en äkta skärgårdskänsla. Du tar dig mellan öarna både via broar och färjor. 

12Kustrutten

Nu bör man ge sig ut och njuta av den finska naturen från cykelsadeln. Den mångsidiga kustrutten som utgår från Salo centrum via Tykö nationalpark och tre bruksbyar löper längs skärgården och skogen och till och med till havs.

Hugade cyklister kör hela rutten på 170 kilometer, men även under en kortare dagstur hinner man se mycket. När benen skriker efter en paus kan man stanna till i de charmiga bruks- och kustbyarna, tanka energi på det lokala matställena eller ta ett dopp.

13S:t Olofs sjöled

Äntligen en pilgrimsled på de här breddgraderna! S:t Olofs sjöled som öppnats till sommaren 2019 går från Åbo domkyrka genom Åbo skärgård till Sverige och vidare ända till Trondheim i Norge, och erbjuder vandrarna möjlighet till en riktig mindfulness-upplevelse. Välj resrutt, välj färdmedel, välj känsla – i de här landskapen kan du knappast känna dig annat än lycklig. 

Publicerad | Uppdaterad

Läs mer