En ljuvlig kväll

Raderna av fina gamla restaurangbåtar som ligger för ankar i aura å sätter guldkant på sommaren i Åbo. Vi börjar på vårt hotell, Radisson Blu Marina Palace, och siktar på en kväll att minnas länge.

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Poff! – så, kvällen kan börja

Jag stiger av tåget och känner vinden från Skärgårdshavet i ansiktet. Nu vet jag att jag är i Åbo. Det är en bra känsla. 

Från järnvägsstationen promenerar jag några kvarter till åstranden. Jag har bokat rum på Radisson Blu Marina Palace, ett hotell som jag känner till sedan länge och alltid velat testa. Jag byter förresten till det mer familjära ”Marina”, det är så man säger i Åbo. Jag har kommit tillbaka till mina rötter.  

Marina har alltid stått med famnen öppen mot åstranden. Byggnaden är monumental och ikonisk, trygg rent av. Bemötandet på hotellet vittnar om att service här är en hedersfråga. Jag hittar snabbt till hotellrummet (ett stort tack till de fantastiska typerna på receptionen som hjälpte mig hitta plånboken!). Rummet lever upp till förväntningarna med råge. Särskilt vyn över åstranden utanför fönstret gör att jag börjar sända ut emojihjärtan i alla riktningar. 

Åstranden är det jag saknar allra mest av Åbo, ännu efter alla dessa år. Det var här som vi blev vuxna, gick igenom livets sorger och glädjeämnen, festade under Konstens natt och Medeltidsmarknaden, hade våra första kärlekshistorier – och lät ett och annat krossat hjärta läka. Det är alltså helt självklart att jag går ner till åstranden för att säga hej – och inte minst för att hälsa på båtarna!

Jag börjar på Marinas stora, soldränkta uteservering. Här samlas vi, vänner och syskon, njuter av att vara tillsammans och myser över de fantastiska portionerna på Grill it! Marina. Köttätare som vegan, alla hugger i med god aptit. Det blir ett glas mousserande, några cocktails och så tar vi sikte på båtserveringarna – precis som förr. 

Kan det bli bättre än så här?

Hop-on, hop-off, repeat!

Vi promenerar i sakta mak mot båtrestaurangerna medan vi överlägger vilka vi ska besöka denna gång. Vi är så illa tvungna att göra det – det finns nämligen uppåt tjugo olika båtkrogar att välja mellan! 

​​​​​​​Båtarna är alla olika. Det finns något för alla: livemusik, DJ:ar, crazy dance med likasinnade och lugna sittplatser. Det gastronomiska utbudet och dryckessortimentet är brett. Man hittar både hantverksöl och goda viner, till exempel. 

Varje båt har personlighet och charm. Det finns lika många anledningar att stiga ombord som det finns båtar, de har alla sin egen personlighet och charm.

Varje båt har personlighet och charm. Det finns lika många anledningar att stiga ombord som det finns båtar, de har alla sin egen personlighet och charm. Under studietiden brukade vi köra budgetversionen av en kväll vid åstranden: en påse billig öl och musiken från båtarna som stämningshöjare. 

​​​​​​​Bargatan med båtrestaurangerna börjar i närheten av gästhamnen, vid stadens äldsta båtrestaurang Esposito, och slutar vid Aurabron. En trevlig sträcka med otaliga möjligheter att njuta av sommar och sol i gott sällskap! Då och då kommer det en kväll som är som gjord för en lite längre runda. 

Denna kväll njöt vi av DJ:arna på Katarina, de helt fenomenala ölsorterna på Cindy, Love Deck på Donna och, som pricken över i:et, dansgolvet på Aussie Bar. Vilken helkväll! 

Vad är riktigt ärketypiskt för Åbo?

Såsom ofta händer på båtkrogarna blev det många intressanta diskussioner med nya bekanta. Min fråga var egentligen alltid den samma: Vad är riktigt ärketypiskt för Åbo?

Aura å. Båtrestaurangerna. Förin. Vatten. Måsar. Havsvind.

​​​​​​​Att man står upp för varandra. Lojalitet som varar livet ut.

Jag har själv alltid känt att åstranden speglar Åbo på ett sätt man inte ser annanstans. Ett Åbo som är helt och hållet närvarande. Restaurangerna, människorna, båtkrogarna, glasskioskerna, museerna, teatern, kaféerna, domkyrkan, Suomen Joutsen. Åstranden är i sanning ett andra vardagsrum för Åboborna. Särskilt sommartid vimlar det av folk, marknader, festivaler och evenemang.

​​​​​​​Picknick på gräsmattan eller afterwork, några öl på en solig uteservering eller dans långt in på småtimmarna så som idag – åstranden sätter guldkant på möten mellan människor.

Dags att krypa under täcket

sorlet av röster och det stadiga, dämpade surret från Jakke Jokilautta, en trevlig ny bekantskap från båtkrogsrundan. Mitt rum på Marina Palace känns underbart välkomnande och den mjuka sängen omfamnar mig så att jag somnar på några sekunder. Vilken ljuvlig kväll! 

Morgonens räddning är en ordentlig frukostbuffé. Före hemfärden drar jag och kompisarna ännu badrockarna och tofflorna på oss och tassar till hotellets spa, Izumi. Vilken fullträff: ansiktsbehandlingen trollar bort påsarna under ögonen och gör huden len och smidig, och helkroppsmassagen är som balsam för mina vader som är ömma efter allt dansande. 

​​​​​​​Slutligen är det dags att packa ihop mina pinaler och styra stegen mot tåget. Båtrundan igår gör sig påmind och takten är kanske aningen långsammare än när jag kom, men hela vägen har jag ett leende på läpparna. Åbo, du var såå bra! Hej då, vi ses igen!

  • Välgörande Izumi

    Nirvana är bara några steg bort när du bor på Marina – bara att boka tid på Izumi hotellets spa. Gör det i förväg, spaet har många lokala stamkunder också. 

    Välj mellan olika fysioterapeut- och kosmetologbehandlingar eller ren och skär njutning: t.ex. indisk huvudmassage, aromaterapi eller massage med varma stenar.

    Unna dig själv något skönt, boka här: hoitolaizumi.fi   

MER INFORMATION OCH BOKNINGAR

I samarbete med TOK.
Text Milja Henttonen. Bilder och video Kim Allen-Mersh.

Publicerad | Uppdaterad