Design- och hantverksbutiker x 4

Finsk design, roliga presentidéer och handgjorda skatter. Gör fynd och kläm och känn – sådana här prylar hittar man inte var som helst.

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

1KUI Design

KUI Design-butikens superfina trähusmiljö invid Aura å är värt ett besök, och var annars kan man hitta Tälpual ja toispual -boxershorts? När de nyutexaminerade designerna funderade över varför de har valt den bransch de valt och hur de skulle få jobb kom de att tänka på frågan KUI. 

De flesta textilvarorna från KUI Design, från gymnastikpåsarna till jättekuddarna, sys fortfarande för hand på andra sidan ån. Här syns passionen för att skapa nytt och den glada stämningen smittar även av sig på kunderna. 

2Aboa Vetus & Ars Novas museibutik

I museibutiken kan man leta efter roliga små presenter och samtidigt titta på resterna av den 600 år gamla staden genom golvet. Butiken i anslutning till det här historiska och moderna museet är känd för sitt utbud av smarta designprylar och konstböcker samt för sitt mycket stora utbud av vykort.

I butiken visas nyheter från europeiska designmässor och här hittar man inga dussinvaror. Varje produkt måste ha en egen twist. Eller hur låter det med en liten dinosaurieleksak som man får gräva fram själv?

3Midas guldsmeder

I Midas guldsmedsbutik känner man sig direkt välkommen. En sådan service och känsla får man inte i kedjebutiker! Tre guldsmeder: Laura, Petri och Patrick tillverkar smycken på plats med alltifrån mycket traditionella till moderna tekniker, till och med 3D.

En guldsmed är alltid på plats för att berätta om materialen och kan laga smyckena så att de är i festskick på bara några timmar. De unika guld-, silver- och diamantsmyckena är skandinaviskt avskalade och följer ofta naturens former: kom hit och beundra exempelvis dropp- och mandalaserierna.

4PUF Design Market

När man börjar tröttna på samma kedjor som man hittar i varenda köpcenter finns det något mer unikt i hjärtat av Forum-kvarteret i Åbo: PUF Design Market som säljer finska designmärken. 

Butiken är som godis. Det är svårt att inte ta på alla de vackra kläderna och inredningsprylarna. Om man vill ha hållbara och ekologiska kläder och inte vill ha samma plagg på sig som ett dussin andra man råkar på på stan är PUF rätt ställe att handla på. Som en fortsättning på stilen kan man även köpa en affisch som ståtar med självaste Åbo domkyrka.

Publicerad | Uppdaterad