Brunchställen i Åbo x 4

Vi samlade Åbos bästa brunchställen, som är kronan på verket under helgen. Njut av en tallrik utvalda läckerheter eller ta om av den rikliga buffén.

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

1Fontana

Fontana ligger i en elegant byggnad från 1898, Verdandihuset, som är en av Åbos mest intressanta byggnader – och mest populära brunchställen. Platsen har en atmosfär av avslappnad europeisk kafékultur och de stora fönstren som släpper in naturligt ljus gör lokalen trivsam.

På lördagar kan man plocka ihop en egen tallrik med små brunchrätter och på menyn finns det alltifrån fattiga riddare och chiapudding till omelett. På söndagar dukas det fram en riklig buffet, som är många brunchälskares dröm. Man bör komma hit i tid, för man kan inte boka bord.

OBS! Restaurangen är under renovering, men Fontanas brunch kan avnjutas varje söndag på Tårget. Vi ses där!

2M Kitchen & Café

Hur låter det med brunch ovanför lämningar från det medeltida Åbo, i det gamla Rettigska palatset? M Kitchen & Café bjuder på en läcker brunch i entrén till museet Aboa Vetus & Ars Nova på lördagar och söndagar. Lördagens Jazz-brunch är ett roligt koncept, och DJ Felix mjuka jazztoner passar utmärkt till den avslappnade stämningen.

Brunchutbudet varierar från vecka till vecka, och borden dignar av olika sorters sallader, croissanter och varma rätter. Det är värt att komma hit enbart för det hembakade brödet med pålägg, för att inte tala om läckerheterna från MBakery. Rekommenderas starkt!

3Tiirikkala

Det populära kafé Tiirikkala med fullständiga rättigheter är ett säkert val för fika, lunch eller cocktails, men även söndagsbrunchen ger anledning att gå hit. Den välkomponerade brunchtallriken är ett mer måttfullt alternativ till den traditionella buffén, och man behöver inte rulla ut därifrån efter att ha ätit för mycket. Brunchtallriken finns både vegetarisk och med kött och kompletteras med tillbehör från ett sidobord. Här finns även specialkost  – vegantallriken rekommenderas varmt! 

Det charmerande gamla trähuset som står invid Lilltorget med sina taksparrar och brädväggar var länge en Artek-butik. Nu är det som en inredningsblogg med mjuk jazz som spelas i bakgrunden.

4Logomo

Kulturcentret Logomo som öppnade i VR:s före detta verkstads lokaler år 2011, är känt för sina evenemang, men där kan man även njuta av en god lördagsbrunch. Teatros och Logomo Kitchens oslipat snygga inredning och fabriksliknande entré är en kombination som skiljer Logomo Åbo från andra brunchställen. Genom de stora fönstren har man utsikt över den stora bangården, ända fram till Konstmuseibacken.

Det är bra mat och rogivande stämning, och det är även enkelt att parkera bilen. Det är lätt att ta om, då den rymliga lokalen gör det enkelt att balansera en full tallrik till bordet. Här kan man även njuta av en läcker lunch på vardagar.

Publicerad | Uppdaterad