Bäst i juni x 9

Om Åbo vore en årstid skulle staden absolut vara sommar. Vi gjorde en lista med junis tjo och tjim som det nu lönar sig att bli inspirerad av.

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

1Båthuset

Restaurang Båthuset är den läckraste nya bekantskapen i Nagu gästhamn och en perfekt anledning att ge sig iväg på en dagsutflykt till Nagu. Båthuset, som är känt som lillasystern till restaurang Nooa i Åbo, är en fortsättning på Nooas fungerande grepp på ett unikt sätt i sin beach house-stil.

På Båthuset kan man lita på att man får något gott på tallriken, och det glittrande havet bredvid är inte ett så tokigt sällskap under måltiden. Menyn är befriande enkel och består av alltifrån hamburgare till sallader, men man har inte kompromissat med smaken.

2Seikkisrock, rockfestival för barn

Barnens rockfestival Seikkisrock (8–9.6.2019) är sommarens tuffaste grej, åtminstone om du frågar familjens småttingar. Festivalen i Kuppis Äventyrspark håller på i två dagar och är en så stor succé att de vuxna njuter minst lika mycket som barnen.

Det är faktiskt svårt att stå emot två dagar av livekonserter som får barnen att jubla! Både nya bekantskaper och populära finländska figurer medverkar på scen. I sommar får publiken bland annat svänga till tonerna av den legendariska barnmusikorkestern Pellekaija Pum och en hejdlös tjejduo, Sitku. Vi ser fram emot energin och charmen, alla fyndiga texter och den sprudlande glädjen, i lekens och konstens tecken!

3Bassi

Har du redan testat Bassi? Denna nya restaurang som öppnade hösten 2018 lockar ännu. Bassis specialiteter är fisk- och skaldjursrätter som är gjorda för att delas. Kungen på menyn är det generösa skaldjursfatet – en imponerande syn när den kommer till bordet! Om man inte tycker om skaldjur finns det även kötträtter och veganska rätter på menyn. Bassi har fått sitt namn från den arkitekt som har ritat huset, Charles Bassi, och även drinkarna på restaurangen har namngetts efter framstående arkitekter i Åbo.

På helgerna öppnar Club Bassi på tredje våningen med barer och dansgolv samt en takterrass som pricken över i. Terrassen som öppnar sig mot innergården syns inte från gatan, så många känner inte ens till den. En perfekt plats att avsluta sommarkvällarna direkt från åstranden.

4Åbo konsthall

Åbos konstscen för nutidskonst utökades i början av 2019, när Åbo konsthall öppnade i Gamla Rådhuset. Det gemenskapsdrivna konstcentret som drivs av Konstnärsgillet i Åbo och Fotocentrum Peri bjuder på fantastiska utställningar inom nutidskonst och många andra upplevelser. Här går konsten i alla riktningar så att det står härliga till.

Har du någonsin funderat över hur en kamera fungerar? Upplevelserummet Camera obscura och nålhålskamerautställningen ger en bra bild av fotograferingens utveckling och historia. Camera obscura visar på ett bra sätt vad linsen gör och hur bilden faktiskt formas. Det är lite som att träda in i en kamera. Och Åbo är ju även i övrigt fotograferingens historiska stad – det var ju här Finlands första fotografi togs!

Upplevelserummet Camera obscura och nålhålskamerautställningen  20.6–28.7.2019

5Paavo Nurmi-festivalen

Festivalen, som är tillägnad Åbos egen löpargud, ger idrottsglädje åt alla i form av många olika evenemang. På Paavo Nurmi Games (11.6.2019) ser du live och från nära håll hur världens bästa friidrottare mäter sig mot varandra på stadion som fått sitt namn efter legenden. Kvällen innan siktar man mot egna rekord i junior- och master-grenarna. 

Under Paavo Nurmi-sportdagen (8–9.6.2019) är det fritt inträde till stadion och planen fylls med idrottsupplevelser för barn.

6Nypotatisfestivalen

I skolbyggnaden som blev färdig år 1889 finns det numera en restaurang-bar och Finlands största restaurangbryggeri. Bryggerirestaurangen Koulu erbjuder inte bara en nostalgisk skolkänsla utan även en väldigt trevlig terrasspark i biergarten-anda som går obemärkt för dem som inte känner till den.

I juni intar även Åbo Nypotatisfestival (14–15.6.) åter Koulus terrass. Potatisfestivalen som ordnas för redan nionde gången driver Finlands magnifika och unika nypotatis sak. Hur då? Nå, men genom att äta potatisrätter i glatt sällskap och med trivsamt program, förstås.

7Aurajoen Wauhtiajot

I juni (15.6.) fylls Åbo centrum av nostalgi och spänning när klassiska träbåtar från 1920–1960-talet bjuder på ett uppvisningslopp i Aura å. Åh, så vackert mahognyn glänser och farten tjusar! Evenemanget för sportiga småbåtar är en riktig klassiker i Åbo: Aurajoen Wauhtiajot ordnades nämligen första gången redan 1951. Efter många års paus och tillräckligt mycket tjat fick evenemanget till Åbobornas glädje en nystart 2006.

Tips! För att vara säker på att inte missa en enda av de läckra båtarna som deltar i evenemanget rekommenderar vi att du letar upp en bra plats vid åstranden någonstans mellan Biblioteksbron och Teaterbron.

8Concours d'Elegance

För alla finländare som brinner för klassiska bilar och sportbilar kommer julen också i år på traditionellt vis en knapp vecka före midsommar. Det handlar alltså om evenemanget Concours d'Elegance. Det krångliga namnet kanske får dig att vricka tungan, men evenemanget är alltså en traditionsrik skönhetstävling som ordnas under sportbilssäsongen i vårt land.

Evenemanget som ordnas på Harjattula gård i Kakskerta (16.6.2019) samlar omsorgsfullt renoverade klassiska bilar, som garanterat gör dig fullständigt betagen på nolltid. En årligen återkommande läckerbit för alla ivriga entusiaster. Under evenemanget bjuds också på mat och vin, medan de ljuva tonerna av live jazz gör sommardagen oförglömligt trivsam. Lite som på ett garden party!

9Medeltidsmarknaden

Mitt i vimlet på Medeltidsmarknaden (27–30.6.2019) känns det som om du tagit ett kliv rätt in i det medeltida Åbo. Gamla Stortorget är en utmärkt marknadsmiljö där besökarna sveps med i stämningen under en vanlig vardag på torget på 1400-talet. Smeder smider svärd, handlare bjuder ut sina bästa varor från länder bortom haven och hantverkare visar upp sina talanger.

Här finns alltid något intressant att titta på, smaka på och undersöka. Ta en selfie där du sitter i stocken och smaka på en traditionell marknadsläckerhet: korv insvept i kålblad.

Publicerad | Uppdaterad