Axplock ur sommarevenemangen i Åbo x 11

Här får du några bra förhandstips om olika evenemang i Finlands härligaste sommarstad. I Åbo ordnas i alla fall så många sommarevenemang att det här bara är en början. Med de här nya och gamla favoriterna får du i alla fall en bra start på sommarprogrammet.

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

1FINFRINGE

Fringe Festival är en internationell rörelse för scenkonst. I festivalens namn ordnas många olika spännande evenemang världen över. Låter det lockande? Fint, för i sommar kommer festivalen för första gången också till Åbo! Under den tre dagar långa festivalen (10–12.5.2019) sjuder hela Åbo centrum av liv och rörelse när internationella mångbegåvningar lockar med sina föreställningar runt om i stadskärnan. Intressanta shower får din nyfikenhet att vakna: kanske intresserar till exempel med rysk ståuppkomik, italiensk teater eller schweizisk mimik? Super wow!

Mer information om programmet och scenerna hittar du via länken nedan.

WWW

2Pax Navis

Båtsäsongen inleds i Åbo med ett evenemang som uppmärksammar skyddet av Skärgårdshavet samt ansvarsfullt båtliv och säkerhet (23.5.2019). Pax Navis får definitivt en stor tumme upp – vi Åbobor gillar Skärgårdshavet och ansvarsfullt båtliv är alltid inne. Evenemanget i maritim anda ordnas vid Åbo Båtvarv, som med sin charmiga urbana miljö har blivit en populär evenemangsplats. Du kan åka kollektivt till evenemanget eller enkelt glida in i varvet med egen båt eller Fölis vattenbuss. Jättekul!

3 Aurajoen Wauhtiajot

I juni (15.6.2019) fylls Åbo centrum av nostalgi och spänning när klassiska träbåtar från 1920–1960-talet bjuder på ett uppvisningslopp i Aura å. Åh, så vackert mahognyn glänser och farten tjusar! Evenemanget för sportiga småbåtar är en riktig klassiker i Åbo: Aurajoen Wauhtiajot ordnades nämligen första gången redan 1951. Efter många års paus och tillräckligt mycket tjat fick evenemanget till Åbobornas glädje en nystart 2006.

Tips! För att vara säker på att inte missa en enda av de läckra båtarna som deltar i evenemanget rekommenderar vi att du letar upp en bra plats vid åstranden någonstans mellan Biblioteksbron och Teaterbron.

4Concour de Elegance

Tydligen kommer julen också i år på traditionellt vis en knapp vecka före midsommar för alla finländare som brinner för klassiska bilar och sportbilar. Det handlar alltså om evenemanget Concour de Elegance. Det krångliga namnet kanske får dig att vricka tungan, men evenemanget är alltså en traditionsrik skönhetstävling som ordnas under sportbilssäsongen i vårt land.

Evenemanget som ordnas på Harjattula gård i Kakskerta (16.6.2019) samlar omsorgsfullt renoverade klassiska bilar, som garanterat gör dig fullständigt betagen på nolltid. En årligen återkommande läckerbit för alla ivriga entusiaster. Under evenemanget bjuds också på mat och vin, medan de ljuva tonerna av live jazz gör sommardagen oförglömligt trivsam. Lite som på ett garden party!

5Medeltidsmarknaden

Mitt i vimlet på Medeltidsmarknaden (27–30.6.2019) känns det som om du tagit ett kliv rätt in i det medeltida Åbo. Gamla Stortorget är en utmärkt marknadsmiljö där besökarna sveps med i stämningen under en vanlig vardag på torget på 1400-talet. Smeder smider svärd, handlare bjuder ut sina bästa varor från länder bortom haven och hantverkare visar upp sina talanger. Här finns alltid något intressant att titta på, smaka på och undersöka. Ta en selfie där du sitter i stocken och smaka på en traditionell marknadsläckerhet: korv insvept i kålblad.

6Tornerspel på Åbo slott

Under sommaren förvandlas gården kring Åbo slott till ett historiskt slagfält, när tornerspelen på Åbo slott utspelar sig (11–14.7.2019). Nyfikna åskådare får uppleva på nära håll hur rustningsprydda riddare kämpar mot varandra och svingar sina långa lansar för att klara olika uppgifter. Tornerspelen bjuder på äkta medeltida tornerspelsgrenar, inklusive äkta rustningar och skyddsutrustning. Reglerna följer också de ursprungliga. Det handlar alltså om autentiska tornerspel – även om ingen stryker med på kuppen.

Grenarna är en utmaning och ibland verkar de till och med lite våldsamma. Uppgiften blir knappast lättare av att temperaturen inne i rustningarna kan stiga till över 70 °C. Puh! Om spelen känns lite för häftiga kan du också bekanta dig med riddarkulturen och tornerspelens värld under de guidade rundturerna och andra programpunkter på slottet.

7Airisto Classic Regatta

I juli bjuds alla seglingsentusiaster på en riktig godbit, när bryggorna vid Åbo Båtvarv fylls av stiliga segelbåtar under ett sommarveckoslut (18–20.7.2019). Här bjuds på riktig ögonfröjd och säkert också på mängder av seglarskor, men poängen med evenemanget är faktiskt en tre dagar lång kappsegling, Airisto Classic Regatta. Den spännande tävlingen är en del av ett större seglingsevenemang, Baltic Classic Masters. Varning: risken att gripas av båtfeber under evenemanget är stor. Vi ansvarar inte för båtaffärer som gjorts i ett ögonblick av förvirring under evenemanget.

8Turku Food & Wine Festival

Turku Food & Wine Festival har verkligen förtjänat sin plats bland sommarevenemangen i Åbo. Som namnet säger är det här en festival för alla som gillar att äta och dricka gott – och det låter ju fantastiskt, eller hur? I år ordnas Turku Food & Wine Festival för tredje gången och i år kan du delta i evenemanget på Forum Marinums gård alldeles i slutet av juli (25–27.7.2019).

Du kan koppla av och ta det lugnt medan Åbos mest kända köksmästare trollar fram tallrik efter tallrik av otroliga läckerheter. Som matdryck väljer du ett glas friskt vin, en äkta hantverkscider eller en kall öl från något lokalt mikrobryggeri. Eller kanske två.

9 SHIFT Business Festival

SHIFT Business Festival (29–30.8.2019) är ett lite nördigt, men samtidigt alldeles oerhört coolt evenemang. SHIFT samlar tusentals framtids- och teknologiinriktade trendskapare inom företagsvärlden i Finland och utomlands, som delar med sig av sina tankar och idéer. I år ordnas evenemanget vid Åbo Båtvarv, där besökarna bjuds på en rejäl dos inspiration och möjligheter – alla de spännande talarna inte att förglömma.

Men kom ihåg att SHIFT också bjuder på äkta festivalstämning vid sidan om det affärsbetonade programmet. Tjusiga dekorationer, medryckande musik och extrema konstinstallationer visar att inte heller ett företagsevenemang nödvändigtvis måste vara tråkigt och uppstyltat.

10Forneldarnas natt

Forneldarnas natt firas som traditionen bjuder den sista lördagen i augusti (31.8.2019). Nu när sommaren nästan är slut vilar lite vemod i luften, men också något sagolikt. Forneldar tänds längs Östersjöns kust för att symbolisera Östersjöländernas gemenskap och påminna oss om vår historia och vårt kulturarv som hör samman med havet. Evenemanget går av stapel parallellt med den venezianska aftonen, det vill säga avslutningen på båt- och stugsäsongen, som också firas i slutet av augusti. Hela veckoslutet är alltså en enda fest.

Forneldarnas natt firas runt om i Åbotrakten och skärgården, och åtminstone i Nådendal har evenemanget blivit något av en höjdpunkt för sensommarsäsongen. Det här veckoslutet är det skäl att ge sig ut på en båttur, för forneldarna är en imponerande syn sett från havet.

11Filmdagen

Åbo kallas kärleksfullt för Finlands Paris, men med tanke på stadens goda rykte som filmstad har Åbo också gjort sig förtjänt av namnet Finlands Hollywood. Och det bästa sättet att behålla sitt goda rykte är säkert att ordna ett evenemang där hela staden förvandlas till en skådeplats för filmer.

Filmdagens genialitet ligger i att vem som helst kan ordna en filmvisning. Under Filmdagen kan du se filmer i Åbos restauranger, bibliotek och barer eller hemma i soffan hos någon du aldrig träffat tidigare. Eller ordna själv en filmvisning för allmänheten! Filmdagen firas två gånger om året och nästa Filmdag infaller i början av september (8.9.2019).

WWW

Publicerad | Uppdaterad