Aura ås strands ÅBC – Åbos uteserveringar, åbåtarna, parkerna och picknickställena

Allt flyter, sade Herakleitos. Om man frågar åboborna flyter Aura å mest av alla och sommarlivet flyter på på dess stränder. Anslut dig och njut av åbåtarna, uteserveringarna, parkerna och picknickarna. Plocka med dig några tips på det roligaste som finns att göra vid Aura ås strand.

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Vi börjar med en kliché: Aura ås strand är åbobornas vardagsrum. 

Sofforna har ersatts med parkbänkar och gröna gräsmattor och teven har ersatts med en levande utsikt över ån och åbobor som ser trevliga ut. I dessa miljöer är det perfekt att ladda batterierna inför den årstid vars namn vi inte vill minnas just nu. 

På den somriga åstranden är det roligt att bara titta på folk och på utsikten, men man kan göra annat där också. 

Läs vidare, för här följer en lista över de många möjligheter som finns vid Aura ås strand.

Uteserveringar i Åbo

Aura å är den axel som Åbo snurrar runt. Axelns två traditionella nav är Åbo domkyrka och Åbo slott, och på åstranden mellan dessa två ligger en stor del av det bästa Åbo har att bjuda på. Det gäller i stora drag även uteserveringarna, som startar från Kyrkparken och fortsätter ända fram till Varvsstranden.

Du bör åtminstone känna till de här:

Kyrkparkens uteservering – En hit redan förra sommaren var denna coronasäkra gemensamma uteservering, som även den här sommaren samlar ett gäng fantastiska åboensiska popup-kök på kullerstenarna vid Domkyrkan och parken bredvid. Och i maj-juni får man asiatisk streetfood, pizza och tacos. I juli–augusti hugger du in på paradisiska vegetariska läckerheter på Kuori vackra japanska smakbitar på Karu och hamburgare på Tiirikkala

Grädda – Ny bekantskap på Biskopsgatan, mellan Domkyrkan och Aura å, som utlovar klassiska rätter med en modern twist. Fantastiskt att det här fina huset återigen är verksamt.   

Pinella – Finlands äldsta restaurang är känd för sin robusta pelargång, som håller upp en av Åbos mest traditionella uteserveringar. En läcker glimt av Asien finns med på menyn. Gör även en avstickare till Puupinella – där rekommenderar vi dig att beställa en cocktail eller mocktail.

Uteserveringarna på Lilltorget – Åbos inofficiella restaurangtorg, Lilltorget, är fullt av restauranger. Vackra dagar är det kontinental stämning här, alltså lite som om man var utomlands. När du går från Lilltorget längs Västra Strandgatan i riktning mot åns nedre lopp märker du att pärlbandet av restauranger och uteserveringar bara fortsätter. Gustavo, Tiirikkala, Mami, Hügge, Tårget, E. Ekblom, Smör, Tintå, Oobu, Grill it!, Sergio’s, Nooa – man önskar att man var hungrig hela tiden!

Åbåtarna – Längs Aura ås strand finns det flytande uteserveringar, det vill säga restaurangbåtar, som inte är på väg någonstans. Hoppa upp på däck och njut av förfriskningar. Prata med vänner och varför inte nya bekantskaper. Upprepa på nästa åbåt.  

Vulcans uteservering – vid Varvsstranden, mitt emot det maritima centret Forum Marinum och segelbåten Suomen Joutsen, håller Vulcan Spa på att byggas. Medan man väntar på att det ska bli färdigt kan man sätta sig på den gemensamma popup-uteserveringen, som öppnar i juni 2021, Som Vulcan Spa, Grotesk och BAÅ står värdar för. Kolla även in splitter nya Crane 22. Den rustikt eleganta restaurangen ligger vid foten av en enorm lyftkran i hamnen.

 

Svalka dig emellanåt

Är sommaren vid åstranden redan för varm? Svalka dig emellanåt. Här har du några idéer: 

Låna-picknickbåt – Hyr en smidig liten elbåt vid Lilltorgets strand och ge dig av på en tur på Aura å med kompisarna. Det blir direkt lite svalare och ur ett vattenfågelperspektiv ser du Åbo ur en helt ny vinkel. 

Samppalinna simstadion – Vid Aura å hittar du åbobornas favoritsimstadion, som är en perfekt plats att hämta nya krafter på. Simstadion, som renoverades grundligt för några år sedan, är Abel Sandelins eleganta arkitektur från 1955.

Det tio meter höga hopptornet på Samppalinnabacken ger en svindlande vy över Åbo, men man måste dock lämna det genom att hoppa ner i bassängen. Annars tycker lågstadiebarnen som står på tur för att hoppa att du är en tönt.

 

Aboa Vetus Ars Nova – Här på tvillingmuseet som visar Åbos historia och nutidskonst kan du komma några meter under marken för att bekanta dig med Åbos medeltida gator. Det är som att befinna sig i en sval källare, ahh. På de översta våningarna finns den bästa nutidskonsten från Finland och världen – kom och titta på sommarens utställning bland museets stora egna högklassiga samlingar.

Apoteksmuseet och Qwenselska gården – Lär dig mer om läkekonstens tidigare stadier och njut av kokkaffe i en liten kopp på Apoteksmuseets kafé. På den mysiga, skyddade innergården ligger Åbos mest välbehållna hemlighet.

Wäinö Aaltonens museum – Nutidskonst på Aura ås strand. Den här sommaren ställs keramikens grand old lady från det kalla norr ut i WAM:s luftkonditionerade lokaler. Anu Pentiks Alussa oli siemen på WAM 4/6–19/9. 

Forum Marinum och det maritima centrets sommartorg – Det nationella maritima centret förnyas till sommaren 2021, när utställningen 40 000+ om Åbos fantastiska skärgård på ett uppfinningsrikt och funktionellt sätt öppnas och blir till en permanent del av helheten.

Även på Forum Marinums gård anordnas det något roligt och nytt: Det maritima centrets sommartorg. Där kan du köpa läckra matsouvenirer från Åbo och närområdet och få de bästa tipsen på resor i skärgården. Under semestersäsongen finns det ett mycket varierande program även för barn, exempelvis Korpoströms Skärgårdscentrums Junnulabra som är på besök. På sommartorget träffas vi fram till kl. 18 varje dag.

Åbo slott – Här har vi en byggnad som knappast någonsin blir för varmt. Utställningen Vanitas om den mänskliga fåfängans historia är tämligen sval även den. 

Parker som ger minnen för livet

Åbo är en oerhört grönskande stad där natur och kultur möts, i synnerhet i gamla romantiska parker. I stort sett hela centrumområdet kring Aura ås strand är i själva verket en del av en kulturell helhet som går under namnet nationalstadsparker. För närvarande finns det i Finland nationalstadsparker i tio städer i Finland. 

Du kan köpa med dig matsäck från exempelvis gamla Saluhallen och bege dig till parken med barnen på picknick. Här har du de bästa ställena:

Åbo slottspark – Runtomkring Åbo slott finns en liten park som är en idyllisk plats för en picknick. På bakgården får du de bästa bildvinklarna för picknickposering tillsammans med Åbo slotts torn.    

Samppalinnaparken – Populär park att hänga i i samma backe som Samppalinna simstadion. Från Felix Nylunds staty Mor och barn är det fin utsikt över Aura å och staden. 

Vårdbergsparken – Den här parken känner du igen för observatoriet som fungerat som landmärke. Gå mot den och det gröna gräset. Det är en vacker, värdefull, historisk och omtyckt park att vistas i även den. På Vårdberget hittar du för övrigt även Åbo sommarteater och Hantverksmuseet på Klosterbacken, vars cirka 30 gamla bostadshus som av ett mirakel klarade sig undan lågorna i Åbo brand år 1827.

Kuppisparken – Finlands äldsta och största stadspark etablerades år 1820, men i närheten av Kuppis döpte man åbobor till den kristna tron redan på 1000-talet. Nu finns barnens Äventyrspark, Kuppis utebad, Veritas Stadion, friidrottshall, en bowlinghall, en hundpark, en BMX-bana, en trafikpark och allt möjligt annat här. Det finns gott om gröna gräsmattor och skugga under gamla träd – så ta med dig en filt och en picknickkorg och kom hit.  

Ska du boka det där hotellet ändå, i och med att allt det här kan ta flera dagar?

Läs mer om hotell och andra övernattningsalternativ i Åboregionen här.

Text Liina Komi. Video Kim Allen-Mersh. Foton Terri Vahtera, Jemina Sormunen och Visit Turku.

Publicerad | Uppdaterad

Läs mer