Underbara Åland x 7

Alla älskar Åland. Här blomstrar matkulturen och man hänförs omedelbart av den förtjusande skärgården. Du hittar de bästa sevärdheterna, hotellen och aktiviteterna här.

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

1Hotelli Pommern

Pommern är utan tvekan det mest imponerande hotellet i Mariehamn. På hotellet, som totalrenoverades 2015, kombinerar man trivsel och elegans – och man har verkligen lyckats. Oavsett om du väljer ett lyxigt Superiorrum eller ett roligt Muminrum får du en god natts sömn.

Den rymliga loungen på hotell Pommern är särskilt inbjudande på kvällarna, och man bör ta en avstickare till vinbaren även om man inte ska övernatta på hotellet. Man behöver inte ta sig längre än till entrén för att äta middag, för hotellets egen restaurang Kvarter 5 bjuder på stadens bästa matupplevelser genom sitt uppfinningsrika sätt att använda nordiska råvaror.

2Hotelli Savoy

På en liten gata bland färgglada hus och lindar hittar man hotell Savoy. Hotellets varma mottagande och den personliga och hemtrevliga atmosfären gör intryck och läget kunde inte vara bättre. I Mariehamns centrum är kaféerna, butikerna och sevärdheterna på gångavstånd och i slutet av gatan öppnar sig havet emot en. Savoy är en lokal pärla, där hela familjen trivs.

Hotellets egen frukostrestaurang Bistro Savoy serverar lokala läckerheter och på glasverandan är det trevligt att sitta och observera det lokala morgonlivet. På frukosten bör man smaka på den färskpressade äppeljuicen de och andra skandinaviska läckerheterna. Glöm inte att skriva en hälsning i gästboken i entrén!

3Maarianhamina

Mariehamn är en livlig hamn- och sjöfartsstad – och en minimetropol som är mycket större än sin storlek! I staden, som har under 12 000 invånare, finns det massor att se, alltifrån friluftsleder till museer, butiker och restauranger. Havet är nära var man än rör sig, och allt annat är också nära. Mariehamn är också av den anledningen ett fantastiskt semestermål, det går inte åt så mycket tid att ta sig mellan olika platser. 

Gå runt i småbutikerna på Torggatan eller ta en avstickare på sidogatorna för att utforska det färgrika livet i Mariehamn, och gör ett obligatoriskt stopp i  Sjökvarteret, som omges av röda staket och båtskjul. Där kan du se när de gör träbåtar eller smider järn samt beundra de traditionella träbåtarna i havsstämning.

4Barnens Åland

Barnens Åland är fullt av roliga saker att göra året runt, inomhus och utomhus. Mariebads spas äventyrsbassänger bjuder på roliga bad och på lekön Lilla Holmen kan man bekanta sig med smådjur och strosa på badstranden. På Ålands sjöfartsmuseum kan man dyka ner sjöfartens historia. Klättra upp i masten, beundra piratflaggan och delta i skeppsråttan Rubys skattjakt! 

Åk även med barnen på en historisk tidsresa till Kastelholmen. Slottet, som är byggt på 1300-talet, fascinerar hela familjen. Här har både Gustav Vasa och hertig Johan III av Finland. Bredvid slottet ligger även fängelsemuseet Vita Björn och utomhusmuseet Jan Karlsgården, där man får lära sig mer om böndernas liv på 1800-talet.

www

5Ålands matkultur

Ålands matkultur innefattar alltifrån gulliga småkaféer till högklassig fine dining. Råvarorna kommer från lokala producenter, så du får ofta reda på var din fisk kommer ifrån, vem som har bakat brödet och vem som har hällt upp äppelvinet på flaska. 

Åländsk pannkaka är delikat och man bör köpa med sig lokal äppelmarmelad och äppeljuice till sig själv eller som gåva. Mikrobryggeriet Stallhagens öl har smak av såväl honung som blåbär. Och när du åker på smakresa på Åland bör du inte missa smakmeckat Smakbyn. Den åländska matkulturens grand old man Micke Björklunds eget ställe har förutom restaurangen även en butik, ett destilleri och en vinkällare. 

www

6Ålands fiskevatten

Plaska i det grunda vattnet vid stranden eller bege dig ut på det öppna havet för att fiska med drag – Åland är platsen att fiska på både på grund av fiskarna och de vackra vyerna. Hösten är den bästa tiden för att fiska abborre och gädda, och på våren bör man komma och fiska sik eller havsöring. Oavsett vilken tid på året du kommer får du alltid napp på Åland.

Van fiskare eller med kastspö i handen för första gången – de färdiga fiskepaketen gör fiskeresan betydligt enklare. I paketen ingår allt, från logi till fisketillstånd, och den lokala fiskeguiden vägleder dig till de bästa fiskeställena. Även tävlingslystna fiskare hittar en utmaning på de årliga fisketävlingarna. 

www

7Ålands skärgård

Ålands 6 700 öar och skär är en skärgårdsvärld som erbjuder oändligt mycket att se. Man kan utforska naturen i en egen båt, genom att paddla eller på olika typer av organiserade utflykter. Besök fyrar och lotsstugor, fiskebyar och naturskyddsområden. Bland sevärdheterna bör man åtminstone uppleva den före detta lotsstationen Kobba Klintar, som ligger invid Mariehamn, som även kallas för ålänningarnas frihetsgudinna. 

Man kan också uppleva skärgårdsstämningen med bil eller cykel exempelvis från Mariehamn söderut längs Järsövägen. Den vackra skärgårdsvägen går via småbroar längs Järsö och skärgårdshavet som öppnar sig runtomkring är en svindlande syn. 

www

Publicerad | Uppdaterad